Asperge voorgerechten

Ham-aspergecocktail

Koud voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 scharreleieren
  • 500-600 gram geschilde b asperges
  • 100 gram achterham
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels groene pesto
  • Versgemalen peper, en een beetje zout
  • 4 blaadjes kropsla
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Bereiding
Kook de eieren in 10 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud water en hak ze daarna fijn. Kook vervolgens de asperges ongeveer 5 a 6 minuten gaar en laat ze uitlekkern. Snijd er hierna vier mooie puntjes af en snijd de rest in stukjes. Hak de ham fijn. Meng de eieren met de asperges, de hem en de overige ingrediënten. Voeg vervolgens peper en zout naar smaak toe. Was de sla en dep de blaadjes. Leg ze in mooie coupes en schep de cocktail erop.
Garneer de cocktail met de achterhouden aspergepunten en geroosterd brood.

Asperge-hamrolletjes

Ingrediënten 

  • 24 witte asperges
  • 8 plakken ham
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 eetlepel boter
  • 1 lente-uitje met groen
  • 1 eetlepel bloem
  • 150 milliliter aspergekookvocht
  • 200 milliliter room
  • Versgemalen peper en zeezout
  • Geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

Schil de asperges, de bovenste helft voorzichtig, de onderste helft royaler, tot de taaie schil verwijderd is. Snijd de snijvlakken royaal af. Kook de asperges knapperig in water met zout en laat ze schrikken onder koud water. Snijd van de toppen 12 centimeter af en snijd e rest in kleine blokjes.

Bestrijk de ham aan een kant met mosterd, leg op elke plak 3 asperges en wikkel ze in. Leg ze dan in een ingevette ovenschaal.
Verwarm de oven op 200 graden Celsius.
Hak het lente-uitje fijn en snijd het groen in dunne ringetjes. Bak de ui in de boter, roer de bloem erdoor, voeg het aspergekoopvocht en de room toe, roer alles tot een glad geheel en laat de saus al roerend zachtjes koken tot ze vindt. Doe de blokjes asperge erbij en maak op smaak af met zout en peper. Giet de saus over de asperge-hamrolletjes en strooi de Parmezaanse kaas erover.
Zet de ovenschaal in het midden van de oven en gratineer de rolletjes 10 tot 15 minuten bij 200 graden Celsius.

Roerbakasperges met champignons en lente-ui

Ingrediënten

  • Wok asperges
  • Champignons
  • Letje-uitjes

Bereiding
Bak ongeveer 10 wokasperges. Bak vervolgens de champignons even mee, voeg hier later de lente-uitjes aan toe, en smullen maar.