Asperges op zijn Brabants

Ingrediënten

  • 2 kilogram asperges
  • 400 gram dunne plakken Brabantse gekookte achterham
  • 20 gram zout(naar smaak)
  • 8 takjes peterselie
  • 20 gram suiker(voor de liefhebbers)
  • 250 gram roomboter
  • 8 eieren
  • 400 gram krielaardappeltjes (met gehakte peterselie)

Bereiding

Zet de asperges voor het schillen een kwartier in koud water. Schil hierna de asperges met een dunschiller. Snij de onderste stukjes eraf (en maak daar overheerlijke aspergesoep van). Gooi de schillen weg. Doe hierna zoveel mogelijk water in de pan zodat de asperges er net onder staan. Voeg het zout en optioneel suiker toe. Leg de asperges nu onder een theedoek.
Breng de asperges aan de kook, daarna 10 minuten op laag vuur door laten trekken, tegen de kook aan. Wanneer je de asperges hebt door laten trekken kan je ze van het vuur halen en daarna nog eens 10 minuten in het hete kookvocht laten doorgaren.
Kook de eieren tien minuten hard en pel ze. Ondertussen kook je de krielaardappeltjes gaar. Daarna smelt je de boter op een laag vuurtje. De peterselie wordt gewassen, geplukt en met een scherp mes fijngehakt. Maak de eieren fijn en verwarm deze in de boter.
Gebruik hierna goed verwarmde borden. Leg hierop de ham en daarop de uitgelekte asperges. Royaal serveren met de warmer boter, het ei en de aardappeltjes.